– 3 juni 2019 – Tot ons assortiment hoort ook een variëteit aan klimplanten. Eenjarige, vorstgevoelige en vaste soorten. Ieder met zijn specifieke eigenschappen in groei, bloei en standplaats.

Eenjarige klimplanten

Velen van u weten ons al jaren te vinden voor de eenjarige klimmers, zoals Ipomoea ‘Heavenly Blue’ – ofwel de ‘Morning Glory’ -, Ipomoea ‘Kniola’s Purple Black’, Thunbergia ‘Sunny Suzy Orange’, ‘Brownie’ en sinds vorig jaar ‘Rose Sensation’, Lathyrus in diverse tinten en Cobaea.

Het fijne van de eenjarige klimmers is dat ze eigenlijk haast hebben. Ze moeten namelijk in een jaar groeien, bloeien en zaad produceren om het nageslacht veilig te stellen. Van de rijke bloei kunnen wij dan weer volop tot en met de nazomer genieten. De eenjarige klimmers hebben een flinke groeikracht. Belangrijk is dat ze voor een optimale groei de juiste groeiomstandigheden krijgen aangereikt. Het gros der eenjarige klimmers heeft een slingerende groeiwijze. Een buurplant, draadje, trellis of andere te beslingeren item is daarvoor nodig. De voet van de eenjarige klimmer mag wat koeler staan. De plant zelf gaat op zoek naar warmte en licht en zal daarom vanzelf omhoog klimmen. Het verwijderen van uitgebloeide bloemen zal zaadvorming tegengaan en een langere bloei geven.

Vorstgevoelige klimplanten

Van de vorstgevoelige klimmers kunt u bij ons onder andere vinden: Trachelospermum jasminoides ‘Pink Showers’, Jasminum officinale, Sollya heterophylla en Plumbago.

Deze, zeg maar, meerjarige vorstgevoelige klimmers hebben iets meer tijd nodig voordat ze rijk gaan bloeien aangezien ze minder haast hebben. Mocht de zomer niet lang genoeg of warm genoeg zijn, dan kunnen ze gewoon besluiten een jaartje te wachten met de bloei. Dat is wel jammer maar geduld is dan echt het enige dat helpt. Als we terugkijken naar de wat warme zomer van afgelopen jaar dan kunnen we wel stellen dat die warmte heel veel klimmers gelukkig heeft gemaakt, want het gros der klimmers uit deze groep heeft prima gebloeid. Wat raadzaam is bij deze groep is om tijdens de groei niet te snel of teveel te snoeien. Het doorvlechten van de scheuten zorgt voor een rijkere bloei aangezien de knopvorming meestal op de langste ranken en toppen zal zijn.

Vaste klimplanten

Zoekt u een vaste klimplant? Dan hebben wij sinds dit seizoen een leuke selectie van bijzondere Clematissen: Clematis ‘Advent Bells’, Clematis heracleifolia, Clematis ‘Wyevale’, Clematis ‘Andante’, Clematis ‘Annabella’, Clematis ‘Aromatica’, Clematis ‘Benedikt’, Clematis ‘Black Prince’, Clematis ‘Fascination’, Clematis ‘Hendryetta’, Clematis ‘I Am Lady Q’, Clematis ‘John Howells’, Clematis ‘Koningin Maxima’, Clematis mandshurica, Clematis ‘Pamela’, Clematis ‘Pernille’, Clematis ‘Princess Kate’, Clematis ‘Queen Mother’, Clematis ‘Super Nova’, Clematis terniflora, Clematis ‘Wonderfull’, Clematis ‘Blue Dwarf’, Clematis ‘Pink Dwarf’ en Clematis ‘Cassandra’. Wist u trouwens dat we niet alleen klimmende Clematissen hebben, maar dat er ook meer vasteplantachtige groeivormen zijn en types met een meer struikachtige groeiwijze.

Eigenlijk willen alle Clematissen een standplaats die lijkt op de natuurlijke groeiomstandigheden. De Nederlandse naam van de Clematis is Bosrank. Als we dat letterlijk vertalen hebben we gelijk de juiste standplaats aanduiding. Ze willen graag de beschutting van andere gewassen om zich heen en zullen zich via/dankzij/ten koste van hun buren omhoog werken om hun fraaie bloemen te tonen. Ook een detail is dat ze in het bos, waar ze van oorsprong groeien, vooral in de luwte staan. Een standplaats op een te tochtige plek zal de groei en ontwikkeling van de plant dan ook beïnvloeden. Clematissen tegen een muur, langs de regenpijp of pergola zijn voor Clematissen lastige plekjes. Alleen als de planten de juiste klimomstandigheden daarbij krijgen en met hun voeten niet al te warm staan, zullen ze hun vertrouwde groei en bloeikracht tonen.

Zie ook onze pagina Klimplanten onder Plantencollectie.