– 15 april 2024 – Wellicht hoort u wel eens de term ‘Planten uit Japan’ of ‘Japanse planten’. Maar wat betekent dat precies? In Japan worden diverse aparte schaduwplanten gekweekt. Het assortiment dat daar vandaan komt is voor de fanatieke ‘planthunter’ een ware aanvulling op het gangbare assortiment schaduwplanten. Belangrijk bij het opkweken van deze planten is de tijd die de planten nodig hebben om als een gezonde kwalitatieve plant verkocht te kunnen worden.

De teelt vergt vakmanschap

Alle planten uit Japan komen in verband met regelgeving als kale wortel binnen. Deze planten worden in Japan 100% uitgespoeld, zodat er geen grond meer aan de wortels zit. Alleen op deze wijze mogen deze planten van de Japanse Douane en Plantkundige Dienst het land verlaten. Na deze behandeling worden de wortelstokjes verpakt in natte kranten en in plastic zakjes gedaan. Vanaf dat moment begint de reis naar Europa. Meestal gaat dat per luchtvracht. Eenmaal aangekomen in bijvoorbeeld Nederland komt het zakje met planten bij een kweker aan. Eigenlijk begint dan het echte pure teelt gedeelte waar de ware vakman zijn kunsten op moet los laten. Het oppotten van deze wortelstokjes is niet zo moeilijk, maar deze planten moeten aanslaan en een gezond wortelgestel maken, zodat ze goed doorworteld verkocht kunnen worden. Al met al betekent dat er zeg maar een jaar overheen gaat voordat deze planten in de verkoop gaan.

Ons assortiment rariteiten uit Japan

We zijn al meerdere jaren met dit proces bezig en daardoor hebben we veel ervaring met deze teelt. We kunnen u dan ook een bijzonder assortiment rariteiten uit Japan aanbieden. Vanaf medio maart zullen de eerste planten bovengronds zichtbaar zijn. We noemen een aantal soorten die u dan bij ons kunt aantreffen: Disporum, Polygonatum, Syneilesis, Pteridophyllum, Trillium, Podophyllum, Dysosma, Anemonella, Anemonopsis, Panax en Tricyrtis.

Overzicht Schaduwplanten bekijken.