– 11 juli 2022 – Wanneer u in juni of in de maanden daarna op onze kwekerij binnenkomt, zullen de kleurrijke Salvia’s u niet kunnen ontgaan. We hebben ze in heel veel tinten, wat een fijn kleurrijk schouwspel geeft. Salvia’s houden van veel zon en bloeien rijk van eind mei tot en met oktober. Op onze kwekerij treft u een zeer grote collectie Salvia’s aan. Wij hebben ruim 250 moederplant Salvia’s, waar wij van stekken. Er zijn  eenjarige Salvia’s, meerjarig vorstgevoelige, redelijk winterharde en winterharde soorten. Salvia’s bloeien lang en rijk in de zomer en nazomer, worden graag bezocht door bijen en hommels en ruiken heerlijk. De bloemetjes van alle Salvia microphylla, greggii en x jamensis zijn bovendien eetbaar.

Wij breiden onze collectie regelmatig uit, waardoor er steeds weer nieuwe Salvia’s bij ons te ontdekken zijn. Overzicht van onze Salvia collectie.

Meerjarig vorstgevoelige Salvia’s

Tot onze Salvia-collectie behoren meerjarig vorstgevoelige soorten, zoals Salvia ‘Mystic Spire’, Salvia farinacea Sallyfun ‘Deep Ocean’, Salvia ‘Love and Wish’, Salvia ‘Amistad’, Salvia ‘African Sky’, Salvia ‘Phyllis Fancy’ en Salvia confertiflora, die u ’s winters vorstvrij kunt overwinteren.

Winterharde Salvia’s

Daarnaast zijn er de redelijk winterharde types uit de greggii, microphylla en x jamesonii groepen. Deze kleinbloemige Salvia’s bloeien zeer lang en rijk. De alom bekende Salvia ‘Hot Lips’, maar ook Salvia ‘Nachtvlinder’, Salvia ‘Aphrodite’, Salvia ‘Blue Note’, Salvia ‘Delice Aquamarine’ zijn een paar van de vele tientallen te noemen soorten die wij op 0nze kwekerij hebben uit die groep. Ook tot de redelijk winterharde Salvia’s behoren Salvia coahuilensis, Salvia guaranitica ‘Super Trooper’ en andere guarantica types.

Tot slot vindt u op onze kwekerij bij de vaste planten voor de zon ook veel soorten Salvia’s die volledig winterhard zijn. Zie daarvoor onze lijst met Vaste planten voor de zon.

Verzorgingstip Salvia’s

De redelijk winterharde kleinbloemige Salvia’s (de greggii, microphylla en x jamesonii types) kunt u het beste eind april tot de helft (of tot vijf centimeter boven de laatste vertakking) terugsnoeien om een mooie vertakking en doorbloei te stimuleren. Het is niet aan te raden deze soorten in het najaar terug te snoeien. Ze zouden door de kou in de winter namelijk niet meer of minder mooi op gang kunnen komen in de zomer daarna.

Meerjarig vorstgevoelige Salvia’s zoals de ‘Amistad’ of de ‘Wishes’ soorten kunt u wel in het najaar tot de helft terug knippen om ze daarna vorstvrij te overwinteren.

Beeldimpressie verschillende types Salvia