– 14 maart 2023 – Hebt u een schaduwborder en wilt u weten welke planten daarvoor geschikt zijn en hoe u deze schaduwborder het beste inricht? Wij geven u graag wat plantsuggesties en informatie over de inrichting ervan.

Facebookgroep ‘Vaste planten voor de schaduw’

Op Facebook kunt u via onze Facebookgroep ‘Vaste planten voor de schaduw’ regelmatig op de hoogte blijven van ons assortiment schaduwplanten. In deze groep laat Chris zien dat er veel planten zijn die houden van schaduwrijke plekjes. Iedere gevorderde of startende tuinliefhebber met schaduwrijke zones kan hier terecht om inspiratie op te doen en meer te weten te komen over ons assortiment daarvoor. Wilt u ook lid worden? Bezoek dan de Facebookgroep Vaste planten voor de schaduw.

Groot assortiment schaduwplanten

Op onze kwekerij vindt u ruim duizend soorten vaste planten voor de schaduw. De planten staan op alfabetische volgorde volgens de Latijnse plantennamen. U vindt bij ons onder andere Anemonopsis macrophylla, maar ook de variant Pleniflora, veel verschillende types van Anemonella en Anemone nemorosa, Aralia vaste plant vormen, Arisaema in allerlei kleuren, Convallaria in diverse kleuren, Dicentra canadensis, Diphyllea, Disporum, heel veel Epimedium in verschillende kleuren, Geranium nodosum en Geranium phaeum types, Hepatica, Heucherella, Hosta, Hydrophyllum, Impatiens, Leucosceptrum, Paris, Podophyllum, Polygonatum in veel tinten, Pteridophyllum, Pulmonaria in opvallende bladtinten, Rodgersia, een roze Sanguinaria, Saruma, Syneilesis, Trillium, Sanicula, Tricyrtis en Triosteum.

Convallaria majalis ‘Rosea’

Inrichten van een schaduwborder

Oorspronkelijk groeien schaduwplanten in het bos. De toplaag in het bos bestaat uit veel afgevallen blad dat op een natuurlijke manier vanaf de onderkant aan het verteren is. Daardoor ontstaat er een mooi luchtig en licht vochthoudend mengsel. Dat zijn ideale omstandigheden voor schaduwplanten. In veel tuinen wordt vrij fanatiek blad opgeruimd. Ook hebben veel particuliere tuinen een ander soort schaduw in vergelijking met planten die in een bos groeien, waardoor niet genoeg bladval plaatsvindt. Mede daardoor zijn de schaduwlocaties in particuliere tuinen lastiger voor schaduwplanten. Door goed te kijken naar de natuurlijke omstandigheden in het bos kunnen we de gewenste groei- en grondomstandigheden veel beter imiteren en de basis leggen voor een mooie schaduwborder.

Als u op de drogere en wat armere schaduwplekjes eerst een hoogwaardige potgrond vermengd en na het aanplanten de border af strooit met bijvoorbeeld nog wat potgrond, tuinturf, turfstrooisel of compost, gaat ook bij u in de tuin de schaduwrijke plekjes een mooie schaduwborder worden.

Uvularia grandiflora

Wat ook goed werkt is om eerst afgevallen blad in de tuin te verzamelen, dit over de schaduwzones te verspreiden en daarna het blad af te strooien met een dun laagje potgrond. Dit zorgt ervoor dat het blad niet weer door de gehele tuin waait.

Over waaien gesproken. De meeste schaduwplanten houden niet van wind en tocht. Dat hebben ze in het bos namelijk ook niet. U kunt eventueel zorgen voor meer beschutting door schaduwplanten te combineren met wat schaduw minnende struikjes.

In een schaduwborder willen we uiteraard kleur. Maar ook bladplanten zijn zeer waardevol. Niet alleen vanwege de bladkleur maar vooral als vuller en de mooie bladvormen. Bladplanten zorgen ook voor extra contrast.

Een schaduwborder bouwen we in meerdere lagen op. Als onderbeplanting kunnen onder andere Bosanemoontjes (Anemone nemorosa types), Maagdenpalm (Vinca), Bosooievaarsbek (Geranium nodosum), Elfenbloempjes (Epimedium) of Perzischemutsjes (Tiarella) worden gebruikt. Om de border meer volume te geven zijn onder andere Herfstanemonen (Anemone hupehensis en hybrida types), Zilverkaars (Cimicifuga) en Bellenplant (Fuchsia magellanica types) waardevol, maar ook varens zijn goed bruikbaar.