Uw hanging basket geeft u de hele zomer en zelfs tot ver in het najaar plezier als u bij de verzorging op een aantal dingen let.

Plaats van de hanging basket

Aan de voorgevel, naast een deur of raam, bij het terras, aan een muur, pergola, overhangende takken van een boom of aan een paal in de tuin. De mogelijkheden zijn eindeloos om de hanging basket te plaatsen, zolang de basket maar genoeg licht krijgt. Het beste is een plaats uit de wind die een gedeelte van de dag in de zon ligt, bijvoorbeeld op het westen of oosten. Maar ook in de volle zon op het zuiden kan hij het goed doen, zolang u het water geven maar aanpast. Ook lichte plaatsen zonder directe zon zijn geschikt.

Water geven

Hanging baskets zijn gulzig. Als ze eenmaal in volle groei en bloei zijn willen ze elke dag veel water. Na enige oefening kunt u door de basket even op te tillen aan het gewicht vaststellen of hij inderdaad water nodig heeft. In de praktijk zult u de basket elke dag moeten bewateren, of het nu regent of niet. Met een gieter of een sproeier begiet u de basket totdat alle plantwortels echt nat zijn. Denk niet te vlug dat dat al het geval is. Het water moet er aan de zij- en onderkant uitlopen. Bij heel warm zomerweer kan het wel voorkomen dat u tweemaal per dag water moet geven. Aan slappe bladeren en verdorde planten ziet u natuurlijk dat de basket te weinig water heeft gehad. De basket kan zo verdroogd zijn dat hij het daarna gegeven water niet meer opneemt. Dompel in dat geval de gehele basket in een grote teil met water, de vijver of de sloot totdat er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Vooral de Surfinia’s, Bidens en Helichrysum zullen u versteld doen staan van hun herstellingsvermogen. Gooi een verdroogde mand dus niet te snel weg. Lobelia’s zullen zich helaas nooit meer herstellen van verdroging.

Plantenvoeding

Hoewel alle baskets een flinke voorraad langdurige werkzame voeding (Osmocote) hebben meegekregen, is het toch noodzakelijk om ze vanaf eind mei bij te voeden nadat ze in volle bloei zijn. Doet u dat niet, dan zullen de planten hun gezonde uiterlijk verliezen en er vermoeid en gelig uit gaan zien. Dat betekent dus dat u minstens eenmaal per week een portie vloeibare plantenvoeding moet geven. Zorg dat de basket al vochtig is en dien dan met kleine scheutjes de voeding toe.

Snoeien

De pracht van uw hangmand wordt aanzienlijk verlengd als u regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert. Als de bloei van een bepaalde plant terugloopt, kunt u hem met een schaar inkorten, zodat hij weer opnieuw uitloopt en een prikkel krijgt opnieuw te gaan bloeien. Ook planten die wat te fors dreigen uit te groeien kunt u terugknippen. Enkele aanwijzingen voor veel voorkomende hanging basketplanten:

  • Lobelia’s: af en toe een beetje terugknippen.
  • Surfinia’s: (de krachtig groeiende hangpetunia’s): kunnen andere planten gaan overwoekeren. Knip rustig de ranken die andere planten in de weg gaan zitten geheel bij de basis af. De bloeikracht wordt er echt niet door geremd en de andere planten krijgen meer lucht.
  • Petunia’s (de opgaand groeiende): deze hebben de neiging in de loop van de zomer stakerig te worden. Houd ze bossig en rijkbloeiend door regelmatig de bloemstengels met de helft in te korten. Niet allemaal tegelijk, maar om en om, dan valt het niet op. De bloemen die u wegknipt krijgt u zo vijfvoudig terug.

Bekijk onze video hoe een flinke snoeibeurt eruit ziet.

Vakantie

Dit is de moeilijkste periode voor uw hanging basket. Met goedwillende buren, familie of vrienden komt u een heel eind. Maak het ze wat makkelijker door de basket op een half met water gevulde emmer in de (half)schaduw in de tuin of op het balkon te zetten. Bij een uitbundig uitgegroeide basket kunt u ook met de snoeischaar de gehele mand rondom een flink stuk terug knippen. Als u dit doet voor augustus heeft u – met de juiste verzorging van de basket – als u na een paar weken weer terug komt van uw vakantie een prachtige mand die tot de eerste vorst kan doorbloeien. Na de knipbeurt is de waterbehoefte ook geringer. Zorg wel voor een optimale plantenvoeding.

Ongedierte en ziektes

Hanging baskets blijven in het algemeen redelijk ongedierte en ziekte vrij. Zolang de mand helemaal vrij hangt, zult u geen last hebben van slakken. Luis is de meest waarschijnlijke belager. Meestal ziet u ze pas als ze zich al in grote kolonies hebben gevestigd. Met herhaald gebruik van milieuvriendelijke producten lost dit probleem weer op.

Verzorging winter hanging basket

De winter hanging basket wordt gemaakt met volgroeide planten die, vanwege de lage temperaturen in het najaar en de winter, minder dagelijkse verzorging nodig hebben. Ook het knippen en bijvoeden is bij een winterbasket niet aan de orde. Regelmatig water geven om uitdroging van de basket te voorkomen is dus voldoende.