Bloemkleur:

Groenig, klein

Bladkleur:

Groen

Hoogte:

200 cm

Botanische type:

Vast, vorstgevoelig

Bloeitijd:

Zomer

Standplaats:

Halfschaduw

Groeiwijze:

Klimmend

Toepassing:

Pot, volle grond, hangmand

Omschrijving:

Een klimplant uit de komkommerfamilie die in Zuidoost-China, Japan en Thailand in het wild voorkomt. Het is van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde en staat in de belangstelling van onderzoekers vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, die verwant zijn aan die van Ginseng. Het grote aantal honderdjarigen in de Chinese provincie Guizho wordt toegeschreven aan het feit dat zij allen dagelijks thee van dit kruid drinken. Het gedroogde blad is als verpakte thee overal in het verre Oosten verkrijgbaar.

De plant zelf is een snelle groeier die zich door middel van tentakeltjes zich overal vastgrijpt. Enige sturing is wel gewenst: bijvoorbeeld in een pot met klimsteun, waarbij alle ranken die de verkeerde kant opgaan worden afgeknipt (goed om thee van te zetten). U kunt de plant ook als hangplant laten groeien. In de winter sterft de plant bovengronds af.
En hoe zit het met de bloei? Wel, die stelt niet veel voor: minieme, groenige bloemetjes in trosjes bijeen, die je makkelijk over het hoofd ziet.

Verzorging:

Halfschaduw in goede grond.